Ett ekonomiskt mål är att skriva ner vad du vill uppnå med dina pengar. Det kan vara stort, det kan vara litet. Pengarnas storlek och omfattning spelar ingen som helst roll

Många människor tycker inte om att sätta ekonomiska mål eftersom de känner att de planerar för att misslyckas. Och det är ett pengamindset som måste brytas!

Men genom att sätta smarta ekonomiska mål är det mer sannolikt att du gör framsteg gällande de saker som betyder mest för dig. Jag hör ofta av människor som är stressade över pengar och deras ekonomi. De föredrar att ignorera sin pengasituation och gräva huvudet i sanden. Detta kommer bara att förvärra situationen, och framsteg kommer ALDRIG att göras. Nu tar vi tag i det här! Vad är då ett SMART mål?

  • Specifikt – Att ha en övergripande vision och tanke för ditt liv är fantastisk och hjälper dig att hålla koll på vad du vill uppnå. Men när det gäller att skapa smarta ekonomiska mål måste de vara tydligt definierade. Var specifik.
  • Mätbart – Tack o lov så är ekonomiska mål enkla att mäta. Om ditt mål är att betala av skulder eller börjar din resa för att spara pengar, är det vettigt att använda kronor och ören. Om du strävar efter ekonomisk frihet så är det nog enklare att använda värden som % eller som sparkvot.
  • Attraktivt – Oftast när man pratat smarta mål i affärsvärlden så står A för accepterat. Men när det gäller privatekonomi så gillar jag ordet attraktivt mer. Jag vill verkligen detta och jag kommer kämpa för att lyckas.
  • Realistiskt – Denna är svår tycker jag. Mål kan vara högt satta, men de måste ändå vara nåbara. Sätter du ett högt mål så se till att du har en utstakad plan. Det gäller att ha balans här. använd mallen nedan för att få ner delmål på papper.
  • Tidsbestämt – Se till att bestämma en tidpunkt när du vill vara framme. Det gör det hela enklare att dessutom skapa delmål på vägen.

Jag älskar att visualisera mina mål. Gör du? Man kan göra en moodboard eller ha en skärmsläckare som inspiration eller rent av bara skriva ner dem. Till din hjälp så har jag skapat en PDF för att just skriva ner och följa upp dina ekonomiska mål. Men den fungerar precis lika bra men andra typer av mål också. Klicka på bilden för att ladda ner den i mitt gratisbibliotek.

Har du inget lösenord så klicka på bibliotek i menyraden och sedan HÄMTA LÖSENORD.

Hej för nu

/Maathilda