Ja du läste precis rätt. Jag rekommenderar alla att ha minst 7 st. bankkonton. Varför det? Ja det ska jag förklara alldeles strax. Mellan dig och mig så vill jag helst skriva 8 st. och det är för att ISK alltså investeringssparkonto inte är med här i listan. Jag anser inte att ISK är ett konto man hanterar i vardagen, utan det är mer ett konto som är avsett för långsiktigt sparande. För att placera i ett ISK bör man inte behöva röra pengar de närmsta 3 åren skulle jag säga.

Så varför sak du hålla på och krångla med så många konton?

Rent rationellt så vet vi människor att det bara är att sätta av pengar till sparkontot och sedan låta dem vara. Eller hur? Men våra hjärnor fungerar inte så. Vi gör hela tiden systematiska tankevurpor. Ett exempel är impuls-shopping. Det triggar hjärnans belöningssystem till 100% eftersom belöningen är omedelbar i form av ett nytt plagg eller en ny pryl.

Det är alltså inget konstigt om du inte vet hur man sparar för din hjärna är programmerad att fatta beslut som gynnar dig på kort sikt, alltså shop til you drop. Detta behöver du stoppa för att kunna lära hjärnan att det är positivt att avstå ett köp. Du behöver helt enkel få dina kickar från att sapra pengar istället. Din hjärna behöver rent visuellt se saldot på ditt konto öka. Allt handlar om hur du tänker när det kommer till sparande och din konsumtion. Har du svårt att lägga undan pengar varje månad så beror det oftast på att din hjärna motarbetar dig.

När du jobbar med flera konton i din ekonomi så ger du varje krona som kommer in en arbetsuppgift och på så sätt lurar du din hjärna till att spara. Allt handlar om hur du tänker när det kommer till sparande och din konsumtion.

Nedan följer nu uppställningen över de konton du behöver och varför. Det viktiga i kråksången är att du också sätts över så mycket som behövs till varje konto månadsvis och inte överskrider summan.

Kontouppställning

  1. Lönekonto: Ja, namnet säger ju sitt. Detta är kontot för dina inkomster. Här landar din inkomst i endast någon sekund innan den skickas vidare till dina olika förvar eller konton.
  2. Matkonto: Jag kan inte nog trycka på vikten av att ha ett separat matkonto. Särskilt om du har en känsla av att det går iväg för mycket pengar i denna kategori. Varje gång du ska handla mat i matbutiken så tar du u från detta konto.
  3. Shoppingkonto: Detta är ett superviktigt konto för att få upp ögonen för ditt eget köpbeteende. Eftersom du varje gång ska handla något (som inte är mat )behöver du ta ut från detta konto. Då får du en perfekt lista över alla nödvändiga och onödiga köp du gör. Bra va! 😉
  4. Räkningskontot: Här är kontot för alla dina fasta kostnader. Fasta kostnader kan fortfarande variera över tid, men det jag menar är alla återkommande kostnader som barnomsorg, hyra, försäkringar, drift och streamingkostnader. Dessa kostnader ska alltid betalas från detta konto. Se nu till att din månadsöverföring hit är lite högre än du tror. då har du en buffert till vinterhalvåret när t.ex. uppvärmingen är dyrare för ditt hus.
  5. Bolånekonto: Ett bolånekonto är ju såklart inte något du behöver så länge du inte äger din egen villa eller lägenhet. Bolånekontot är det s.k. servicekontot som banken kopplar till för betalning av dina bolån. En återkommande fråga till mig om detta konto är: ”Varför ha ett separat konto för bolån? De summorna är ju ungefär lika varje månad och dras med automatik från lönekontot”. Jo det kommer du ha svaret på inom 6mån. För i skrivandets stund är det våren 2022 och räntorna går upp i rasande fart Genom att varje månad sätta av ett belopp till ditt bolånekonto som täcker dina lån plus lite till då skaffar man sig en s.k. räntebuffert.
  6. Semester/Nöjeskonto: Det här kontot är helt klart en smaksak. Semester och resor är inte viktigt för alla. Men för vår familj är detta ett jätteviktigt konto. Funnymoney gör underverk att ha undansatta på ett separat konto. du vet precis hur mycket pengar du kan spendera under din semester.
  7. Buffertkonto: En buffert är en påse pengar som du endast använder till oförutsedda utgifter som hastigt kan uppkomma. Syftet med att ha en buffert är att helt och hållet bygga trygghet i din ekonomi. Den fungerar som en slags ekonomisk stötdämpare. Buffertsparande skiljer sig helt ifrån andra typer av sparanden. Men det har ni nog förstått att jag tycker då jag förespråkar helt olika konton för olika sparanden.

Hur mycket ska man då föra över till varje konto. Ja titta på din ekonomi. Vad har de olika kategorierna kostat dig per månad om du kikar historiskt?

Hur du lägger upp och lever efter min budgetmetod kontotricket på mest effektivt sätt, ja det beskriver jag exakt i min bok kontotricket. Den finns som e-bok och som tryckt bok. Denna vecka fyller boken dessutom 1 år och jag har ett erbjudande till dig. Fram t.o.m. den 28/5-2022 om du köper min bok kontotricket så får du min andra ebok ”177 spartips i vardagen” på köpet. Se erbjudande och prisbild nedan. Lägg båda böckerna i varukorgen och använd rabattkoden GRATTIS så för du kampanjpriserna. Klicka på någon av bilderna för att komma till kampanjen

Ha det fint så länge så ses vi på insta!

/Mathilda