Detta blir den första delen i serien om ”hur du sparar pengar snabbt”.

Det finns inget superfacit. Men det finns många sätt du kan förbättra din ekonomi. Egentligen finns det två sidor utav detta mynt. Antingen får du höja dina inkomster eller jobba med det du har och minska dina utgifter.

I denna serie kommer jag ge lite hintar om hur du på lättaste sätt kan spara pengar genom att ändra på dina vanor och tankesätt. Du ska absolut inte göra allt på en gång utan välj ut några stycken och pröva dig fram.

För att göra det lättare har jag delat in tipsen för att spara pengar snabbt i olika kategorier:

  1. Köpvanor
  2. Livsstilsförändringar
  3. Bli kung i livsmedelsbutiken
  4. Enkla sparhack
  5. Snabbaste sättet att spara pengar (garanterat)

Under dessa olika rubriker hittar du specifika tips om hur du sparar pengar snabbt. Idag kommer jag fördjupa mig i 1 och 2.

Som sagt försök inte göra alla dessa på en gång. Det kommer bara leda till att du blir överväldigad och sluta innan du ens når 200:- extra i sparande. Välj några att börja med. När du väl har bemästrat dem går du vidare till några fler taktiker. Nyckeln till framgång är att ändra din livsstil till något du kan hantera på lång sikt.

KÖPVANOR

Detta är förmodligen det snabbaste sättet att spara pengar. Dina spenderarvanor kommer att avgöra din långsiktiga ekonomiska framgång. Ju mer pengar du spenderar, desto mindre pengar har du, det vet vi ju allihop.

1. TILLFÄLLIGT KÖPSTOPP

Detta är viktigt när behovet är överhängande att spara pengar snabbt. Eller om du bara vill testa något som är riktigt effektivt och dessutom miljövänligt. Bara lägg av att spendera under en period. Välj en vecka eller en månad till att börja med

Spendera inte en endaste extra krona (förutom de utgifter som behövs för att överleva). Bara en ledtråd … Färska snittblommor hem till helgen eller en latte i handen på väg till jobbet behövs inte för att överleva. Försök att inte spendera ett öre extra än nödvändigt. Testa att utmana vänner eller familj att göra det samma. Det blir så mycket roligare då.

2. ELIMINERA FASTA (EJ NÖDVÄNDIGA) KOSTNADER

Exempel på detta är streamningkostnader, outnyttjade gymkort. Enkelt uttryckt… alla typer av utgifter som inte är nödvändiga för att överleva. För de flesta är detta utgifter som man tycker är kul men förstör din budget och förmågan att spara pengar snabbt.

3. SLUTA ATT HANDLA

Gå inte till köpcentret – bara för att gå till köpcentret. Många har det som ett sätt att umgås med vänner. Eller som ett rent nöje som aktivitet för familjen på helgen. Åk inte dit! Ignorera butikerna. Det tar bort 99% av frestelsen att spendera pengar. Varje gång du drar i din plånbok spenderar du pengar. Ju mindre du använder din plånbok, desto mer pengar sparar du!

Det hemska ordet REA är för 70% av svenskarna inte alls ett sätt att spara pengar utan man spenderar mer pengar på saker som helt och hållet var onödiga. Det är endast ren marknadsföring. Var du än vänder dig finns det utförsäljningar, reor och erbjudanden. Det skapar en känsla hos oss att vi missar chansen att spara pengar om vi inte köper nu. Men hör du så dumt det låter. Det är ju inte sant!

4. TA BORT KREDITKORTSINFORMATION

Har du någonsin funderat på varför återförsäljare gör det så enkelt att lagra din kreditkortsinformation i kassan? Då har du inte en chans att gå iväg, bli distraherad och inte slutföra ditt köp. Således garanterar du att du spenderar pengar och inte inser att du verkligen inte behövde den prylen.

Var proaktiv i din strävan att spara pengar snabbt. Ta bort all din kreditkortsinformation på alla dina onlinekonton. Speciellt de favoritbutiker du har svårt att motstå!

LIVSSTILSFÖRÄNDRINGAR

Livsstilsförändringar kommer att hjälpa till att spara pengar snabbt men det kommer också att hjälpa till att spara pengar i många år framöver.

1. LÄR DIG ATT LEVA MED MINDRE

I dagens samhälle är vi väldigt välsignade att ha tillgång till allt. Men just nu när jag skriver detta min bil fullsmockad av föremål att skänka bort. Jag har levt sparsamt i många år men ändå lyckas saker fortfarande smyga sig in i mitt hus som jag inte behöver. Eller som fyller sin funktion väldigt snabbt. Jag vet dock att om jag köper mindre saker sparar jag pengar. Men kom ihåg att du behöver inte bli minimalist för att lära dig att leva med mindre. Bara göra med genomtänkta köp.

2. HITTA GRATIS UNDERHÅLLNING I DIN STAD ELLER NÄROMRÅDE.

Att ha kul betyder inte att du måste spendera pengar! Att gå till parken med barnen kan vara lika kul som att besöka bounce för 200:-/person. Det är enkelt att googla på lokala webbplatser som är dedikerade till att hitta gratis saker som händer, ”gratisaktiviteter i Borås” kommer ge dig tillräckligt med träffar för att underhålla dig och familjen under några dagar i sommar.

3. FÖRHANDLA DINA AVTAL OCH KREDITER

Bara gör det! Ring banken och de kredit institut du har. Förhandla räntor och avgifter.

Du är kanske inte redo att kapa din mobiltelefon…haha. Men det ska inte förhindra dig att förhandla. Min operatör ringde mig i fredag. Jag sa att det som de ville erbjuda mig inte riktigt räckte. Så vill de ha kvar mig som kund så får de återkomma med något bättre till mig. Vi får se om de hör av sig.

Glöm inte heller att fråga t.ex banken: Vad behöver jag göra för att få ner min ränta ytterligare. Kanske är det en flytt av försäkringar alternativt höja ditt månadssparande. Det behöver inte betyda att något ska bli dyrare för dig men det gör att banken har mycket större möjlighet och framför allt lust att sänka dina räntor om förhandlingen inte bara går en väg. Testa att ställa frågan nästa gång.

Ja då var det bara för dig att testa dig fram:-)

Hej för nu!

/Mathilda