Har du hittills inte behövt tänka så mycket på en matbuget?

Eller gillar du att ha kontroll över matkostnader?

I vilket fall som helst så så befinner vi oss i en tid (hösten 2022) som är mycket dyrare än var det var för bara 6 månader sedan. Något som är säkert är att vi inte ser några lättnader i närtid. så vad kan du göra i denna inflation? Hur kan du tänka i vardagen för att ge lite lättnad för din plånbok?

Jo, många stirrar sig blinda just nu på kostnader som vi inte kan påverka och dessutom så skenar de iväg. Jag pratar om elen, drivmedel och våra bolån. Jo vi kan påverka genom att cykla till jobbet och att sänka värmen i vårt hus så mycket det går och försöka förhandla med banken om räntan. Men vad hände med de kostnader i vardagen som du faktisk kan påverka här och nu. Vad tänker jag på undrar du? Jo maten och din shopping!

Det är nämligen så att nästan alla jag frågar vet vad de lägger på sina bolån och vilka deras s.k. fasta kostnader är varje månad. Men när jag ställer frågan hur mycket kostar familjens mat i snitt per år? Då har man ingen aning och sanningen är att den ligger så mycket högre än vad du tror.

Vi har alltid tidigare haft en väldigt låg matbudget. Nu är det lite svårare p.g.a. matpriserna men vi ligger runt 5000:- och detta är då två vuxna och två barn med åldrarna snart 15 och 11 år. Hur gör vi detta? Jo jag har 4 st grundprinciper som jag följer och de kommer här:-)

1. Byt ut månadsbudget till veckobudget

Om du vet vad du kan lägga på mat under en månad så stirra dig inte blind på den summan. För hur du än vrider och vänder så behöver du ha mat varje dag. Dela månadsbeloppet på det antal dagar som månaden har, gångra sedan med 7 (dagar per vecka) så vet du hur mycket du har att spendera varje vecka:-)

Detta gör din matbudget mycket tydligare för dig och enklare att hålla. För om du första veckan när du står i affären ska tänka ”jag måsta ha pengar till slutet av månaden”, ja det gör jobbet mycket svårare än att endast tänka 7 dagar framåt.

2. Handla på Torsdagar

Jaaadååå! Jag lovar att det blir billigare för dig.

Det vanligaste är att man veckohandlar på Söndagar eller Måndagar. Det som ofta händer då är att man inte riktigt vet hur helgen kommer att se ut. Detta resulterar i att man åker till affären en gång till precis innan helgen och kompletteringshandlar. Jag lovar dig att den handlingen blir 100% dyrare än om du hade vänt på det. Veckohandla istället på Torsdag eller fredag. Du vet hur helgen ser ut och du köper all den där goda maten du vil ha under helgen och lite basvaror för mån till ons så ni klarar er. På Måndagen kan du komplettera med t.ex. mjölk, grönsaker och frukt. För försök inte lura mig nu, jag vet att om du kompletteringshandlar på fredagen så åker det massa goa grejer som du är sugen på och det blir mycket dyrare…hahaha, visst har jag rätt?

3. Släng ingen mat

Jag menar det! Absolut INGENTING!

Spara de där tre köttbullarna och 4 klyftpotatisarna. Släng inte sista lilla pajbiten eller 2 dl ris som blev kvar. Alla dessa pytsar med rester kan bli en hel måltid för familjen. Vi har restfest på onsdagar vilket innebär att alla denna mat ställs fram som en buffé. Därefter kompletterar jag om det behövs med lite mer köttbullar och en fräsch grönsallad till. Kom ihåg det släng ingen mat. Det är bara snorrika människor som kan ta sig den friheten;-)

4. 50:- vecka

Detta är hardcore. Det innebär att lite då och då får jag endast handla för 50:-/person i hushållet den veckan. Detta har jag kört i många många år och det är verkligen härligt att få tömma kyl, frys och skafferi och att allt kommer till användning. Dock med den inflation vi nu har så är 50:- väldigt svårt och jag brukar landa på ca 70:-/person.

Testa det en vecka som ni vet kanske är lite lugnare och inga gäster kommer på besök:-)

Ja dessa är 4 st tillvägagångssätt som kommer göra underverk för din ekonomi. Jag lovar.

Om du vill lära dig ännu fler tips och trix för att pressa din matbudget så lyssna på avsnitt 36 och 37 av min och min vän Emelies podcast ”Slut på kontot” Du hittar dem här nedanför.

Ha det gott tills vi hörs igen!

/Mathilda