Du kommer ingenstans. Du ser inte poängen. Du ser inte de snabba framsteg som du vill ha. Du känner att din budget tar ifrån dig allt kul. Du känner dig skyldig när du spenderar trots att det du köper finns med i din budget.

Du har drabbats av det jag kallar ”BUDGETBRÄNDHET”.

Detta händer när din budget i grund och botten ses som ett förbud, poänglös eller bara allmänt tung. Du måste vända denna onda trend. Skapa dig en budget eller plan som är flexibel och realistisk för ditt liv.

Här är 3 sätt för att undvika budgetbrändhet:

  1. Budgetera för funnymoney. Se till att ha utrymme i din budget för det du eller din familj tycker är roligt i vardagen. Sätt av en liten del varje månad till ett konto för roligheter. Ge inte upp allt det som sätter guldkant på din tillvaro. Att ha en budget handlar inte om förbud, men det handlar om att sätta gränser och prioritera. Lär dig spendera mindre på det som inte är viktigt och gör utrymme för det som gör dig glad.
  2. Sätt inte livet på paus för att du ska hålla din budget. Ta dig tid för din ekonomi men låt inte din plan ta över hela ditt liv eller tankeverksamhet. Hitta balansen!
  3. Sätt ekonomiska mål som gör dig glad. Utvärdera de mål du har eller sätt upp nya. Målen ska göra dig glad och förväntansfull. Hitta ditt stora mål och ditt varför, samt sätt delmål på vägen och fira när du når dem.

Kom ihåg att det är du som har makten över dina pengar med total kontroll. Pengar är ett verktyg att använda för att skapa trygghet i livet, men det är inte pengarna i sig som gör dig lycklig. Men de underlättar.

/Mathilda