Det har blivit uppenbart att nu, mer än någonsin, är det dags att prioritera sparande. Men att spara pengar kan kännas mer komplicerat än det faktiskt är…särskilt när du känner att du drunknar i utgifter.. För att enkelt spara pengar 2022 behöver du en plan att följa. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av 4 steg för att hjälpa dig att spara pengar i år.

Låt oss vara ärliga… att spara pengar är inte alltid kul, men det är viktigt om du vill ha den sinnesfrid som kommer med ekonomisk säkerhet. Tack och lov behöver det inte vara svårt att spara pengar. Nedan är fyra steg för att göra det enkelt att spara pengar, och jag vågar säga…kanske till och med roligt.

 

1. Fundera på vad du vill.

Om du inte tar dig tid att tänka på vad du vill spara pengar till, är chansen stor att du inte kommer att spara pengar alls. Å andra sidan vill vi ibland spara pengar till allt under solen eftersom samhället säger till oss att vi behöver allt.

Även om det skulle vara trevligt att ha råd med allt i livet, är det bara inte möjligt. Därför är det viktigt för dig att tänka igenom vad DU vill spara till. Inte vad samhället säger åt dig att spara pengar till. Inte vad din vän sparar pengar till. Det handlar om att ta reda på vilka sparmål som är viktigast för dig och din familj.

Börja med att ta några minuter för att brainstorma allt du vill spara pengar till. Håll inte tillbaka på den här listan. För att hjälpa dig komma igång, svara på frågorna nedan. Du kanske blir förvånad över vad de avslöjar!

  • Hur gillar du att spendera din tid?
  • Vad är du glad över att spendera dina pengar på?
  • Vilka utgifter gör dig nervös eller orolig?
  • Hur ser ekonomisk trygghet ut för dig?
  • Kommer det något i ditt liv som kommer att kosta en betydande summa pengar?

Dessa frågor kan hjälpa dig att avgöra vad du vill spara till. Kanske har du lärt dig att det du verkligen värdesätter är att umgås med din familj och att utforska nya platser. Om så är fallet skulle det vara viktigt för dig att spara pengar för resor.

 

 

2. Prioritera dina mål.


Nu när du har tagit dig tid att tänka igenom vad du vill spara pengar till är det dags att prioritera dessa mål. I grund och botten är det dags att fråga dig själv vad som är viktigast för dig och din familj.

Personligen har vår familj prioriterat att ha ett större sparande till resor under en längre tid, samt att bygga upp en ordentlig buffert då jag har tagit steget till egenföretagande. Sen hade jag älskat att göra fint i vår trädgård. Men då jag ej har kunskapen eller tiden så faller det mycket långt ner på vår prioriteringslista då det skulle kosta mycket pengar om någon skulle göra det åt oss 🙂

Lägg tid på att granska din lista och ringa in bara några få mål som du vill fokusera på från och med idag. 

 

3. Bestäm vad du behöver spara.

 

Nu när du har 1 eller 2 sparmål i åtanke är det dags att få en realistisk uppfattning om hur mycket du bör avsätta varje månad för dessa mål. När det gäller att förstå hur mycket man ska spara varje månad, gillar jag att börja med slutet i åtanke.

Låt oss säga att du vill spara 10000 SEK till jul och nyår. Du har bestämt dig för att du vill ha det här beloppet sparat under de kommande 7månaderna. För att nu ta reda på vad det innebär för dig varje månad behöver du bara dividera det med antalet månader tills du vill nå det målet. I det här fallet skulle vi ta 10000:- och dividera det med 7 för att få ca 1400:-. Det betyder att du skulle behöva spara 1400:- varje månad i 7månader för att nå ditt mål jul och nyårskassan.

Det bästa sättet att enkelt spara pengar är att skriva en realistisk budget för dig själv eller din familj. Din budget är planen som hjälper dig att nå dina sparmål. Om tanken att skriva en budget skrämmer dig, tänk på det så här: din budget är helt enkelt en karta för dina pengar. Du har full kontroll över hur du spenderar och vad du spenderar dina pengar på. När du har bestämt dig för hur din budget kommer att se ut, är allt du behöver göra att följa kartan och hålla dig till planen du satt!

Den budget metod jag använder är ju ”kontotricket”. Ni som följer mig på instagram börjar nog få hjärnkoll på vad det innebär. Om du är en av dem som vill lära dig hur du budgeterar för att lura din hjärna till sparande. Klicka här och kolla in mina böcker. E-boken Kontotricket deluxe har en aktiv rabattkod :EXAMEN20 som ger dig 20% rabatt.

 

 

4. Skapa och automatisera ditt sparkonto.

Grattis! Du har tagit dig igenom den svåraste delen av att spara pengar! Du vet vad du vill spara till och hur mycket du behöver spara. Nu är det dags att välja en plats att förvara dina pengar på.

Ett helt vanligt sparkonto för pengar som ska användas inom en snar framtid. Men sparar du på längre sikt så bör du våga ta en liten risk och faktiskt investera pengarna. Kanske inte allt men hälften. Hitta ett sätt att spara som passar dig så det känns bra i magen.

Men nu till det viktigaste. SPARA FÖRST OCH SPENDERA SEN. Se till att ditt sparande är automatiserat. Överföringen ska gå iväg lika snabbt som pengarna kommer in på lönekontot. Ett riktigt bra sparhack är faktiskt att låta lönen gå in på ditt sparkonto direkt och att dina pengar att spendera flyttas till ditt lönekonto med automatik. Är du med? Alltså vänd på det:-)

 

 

Vill du ta reda på vilka mina bästa spartips är. Klicka på bilden nedan.

 

 

https://overtillannat.se/mina-20-basta-tips-for-att-spara-pengar-i-vardagen/

 

Vill du lära dig mer så ladda ner ”SPAREXPRESSEN” här nedan!

 

 

Hej för nu!

/Mathilda