Svenskarnas köpfest. Jo visst, det är konsumtionsfest i flera delar av världen men i Sverige exploderar handeln denna dag. Men det var först i november 2013 som det stora startskottet gick av för black friday i det svenska samhället. Sedan har köphetsen ökat för varje år.

Om jag inte minns fel så tog ca 15000 svenskar sitt första steg in i skuldhärvan den 29 november 2019 (hittar inte artikeln). En annan stor nackdel med denna dag, helg eller numera vecka är den katastrofala miljöpåverkan den har.

Black Friday kommer med rabatter… Men det är inte för att vara snälla utan det är ett sätt för säljarna att tjäna mer pengar. Oftast är ordinarie pris högre än vanligt under denna vecka och rabatten landar då på strax under utgångspriset vid en försäljning. Med marknadsföringens många tricks lockas vi att spontant skuldsätta oss eller förlora pengar för att ”spara” pengar genom att köpa en mängd onödiga saker som landar i prylhögen vi redan har där hemma.

Skärpning!!! Se till att vara smart istället. Utnyttja tillfället istället för att utnyttjas. Kom ihåg att det finns inget bra pris om du inte behöver det du ska köpa. Det blir då istället ett rent rån på din privatekonomi.

Nu på fredag kommer jag själv att vara placerad framför datorn under nån timma för att klicka hem en del av de julklappar som våra barn önskar sig. Men jag ser till att utnyttja Black Friday genom att vara förberedd. Nedan har jag listat några saker som kan vara värda att ha i åtanke.

  1. Tänk på miljön: Är detta verkligen något du behöver till 100%?
  2. Inventera ditt hem innan: Har du något liknande hemma?
  3. Gör en inköpslista: Shoppa inte enbart för att det är billigt.
  4. Handlar du från utlandet?: Håll koll på tmoms, frakt och tullavgifter.
  5. Hur mycket får du handla för?: Sätt en maxbudget.
  6. Gå inte på världens äldsta bluff: ”Skynda dig”, erbjudandet går ut om 10 minuter!
  7. Håll dig till 40%-regeln: Kläder och skor ska vara nedsatt med mint 40%, hoppa över det annars.

Summa sumarum:

Ska du handla, så handla smart. Då är Black Friday en mycket bra grej.

Hej för nu! /Mathilda