Det finns en gammal kliché som säger ”Pengar kan inte köpa lycka.” Men är det faktiskt sant? Det finns forskning som tyder på att pengar fram till en viss inkomstnivå verkligen kan ha en positiv inverkan på din lycka. I det här inlägget ska jag försöka dyka in i några av argumenten på båda sidor av debatten.

Så kan pengar köpa dig lycka? Det frustrerande men sanna svaret är: Det beror på. Pengar är ett verktyg. Om du använder det korrekt kan det absolut påverka din lycka. Men det ökar inte nödvändigtvis vår lycka på det sätt du kan förvänta dig. Mer pengar kommer inte att förbättra ditt tänkesätt, och att köpa fler saker kommer inte verkligen ge dig mer glädje. Men pengar kan också köpa saker som tid och upplevelser som utan tvekan ger oss lycka och härliga minnen.

Sätt som pengar inte kan köpa lycka?

  1. Pengar kan inte ändra din inställning. Din tankesätt har en betydande inverkan på din lycka, och det är något som pengar inte kan fixa. Om du är en person som är negativ utan mycket pengar, så är chansen rätt överhängande att negativiteten fortfarande finns kvar även när denne har pengar. Bara att det riktas mot något annat än just pengarna.
  2. Pengar kan inte köpa relationer. När vi har människor i våra liv som vi älskar är vi mer benägna att vara lyckliga. Och i slutändan är det något som pengar inte kan köpa. Visst, det kan finnas människor som vill spendera tid med dig för att du har mycket pengar. Men det kommer inte att vara äkta relationer, och de kommer sannolikt inte att ge varaktig lycka.
  3. Materiella saker gör oss inte lyckliga. När vi får mer pengar, kanske som en gåva eller genom en höjning av lönen så blir många av oss glada och uppspelta och tänker på de materiella ägodelarna vi kan köpa. Men dessa ägodelar gör inte mycket för att öka vår lycka. Massor av människor har fina kläder eller kör fina bilar men är fortfarande inte nöjda. Faktum är att många använder shopping som en flykt när de är olyckliga och tror att det kommer att öka deras lycka. Men i slutändan fungerar det inte heller särskilt bra.

Sätt som pengar kan köpa lycka!

  1. Pengar minskar din stress. Den främsta orsaken som ökar stressen i våra svenska hushåll är bristen på pengar. Att leva med en liten kassa påverkar ofta relationen med en partner negativt och leder till både bråk och skilsmässa.  Så det är ingen överraskning att mer pengar in – åtminstone tillräckligt för att leva bekvämt – kan minska stress. Och när människor har mindre stress i sina liv kan de fokusera på de saker som gör dem lyckliga.
  2. Pengar köper tid. Mängden pengar vi tjänar har en enorm inverkan på vår förmåga att spendera tid med nära och kära. en som inte tjänar tillräckligt på sitt huvudsakliga jobb för att försörja sig själv och sin familj kan behöva skaffa sig ett extrajobb, vilket resulterar i mindre tid med familjen. Men någon med hög lön och större sparande har inte bara råd med att bara ha ett jobb utan kan dessutom gå ner i arbetstid för att spendera ännu mer tid med nära och kära.
  3. Pengar köper upplevelser. Undersökningar har visat att erfarenheter ger oss mer lycka än ägodelar. När du har mer pengar till ditt förfogande kan du spendera dem på upplevelser som semestrar, konserter, festivaler och annat. Även om de kanske inte håller så länge som materiella tillhörigheter, håller minnet av dessa händelser mycket längre och höjer lyckokänslan.
  4. Pengar kan hjälpa andra. När du har mer disponibel inkomst kan du dela med dig genom att ge. När vi människor kan ge ekonomiskt till andra ger de oss en enorm lyckokänsla, mer än om vi hade spenderat pengarna på oss själva. 

Summa summarum!

Pengar är ett verktyg. Och när det används ordentligt och effektivt så kan det absolut hjälpa dig att nå ekonomiska mål som gör dig lyckligare. För vissa ser den lycka ut som mer tid med familjen. För andra är det helt enkelt stressavlastningen som kommer med att veta att du inte behöver oroa dig för att inte ha råd med dina räkningar. Det är inte pengarna som gör dig lycklig – det är hur du använder dem.

Hej för nu!

/Mathilda